En takläggare är en specialist som förbereder och monterar takkonstruktioner. Detta är ett mycket nödvändigt och ansvarsfullt jobb då husets värme och luftbalans är avhängiga av takets kvalitet.
Takläggaryrket befinner sig i ständig utveckling. Nya typer av takmaterial och takläggningstekniker kräver högkvalificerad personal. Takläggare kan delas upp i två grupper. De ena sysslar med läggning av tak av mjuk takmaterial, till exempel papptak. De andra lägger tak av hårt takmaterial såsom exempelvis metallplattor, skiffer och andra hårda material. Takläggare måste även kunna förbereda takmaterialet, det vill säga inspektera det, kontrollera mått, skapa ritningar etc. För att skapa en ritning krävs grundläggande kunskap vad gäller geometri och ritningslära. Dessutom måste takläggare kunna bedöma takkonstruktionens hållbarhet innan takläggningsarbete påbörjas.
Det är inte minst viktigt att takläggare är fysiskt förberedd. Takläggningsarbete utförs alltid på hög höjd och kräver både smidighet och uthållighet från den som utför det. Dessutom krävs det även att en takläggare har en bra fokus och är uppmärksam på detaljer samt att han följer alla säkerhetsregler. Till takläggare utbildar man sig via yrkesförberedande program på gymnasiet.
Takläggning är ett svårt och stort projekt som medför många olika frågor såsom vilket företag man ska anlita, säkerhet, kostnad, material, takets livslängd etc. Här nedan vill vi presentera några av de vanligaste frågorna som uppstår vid takläggning och takarbete.
Detta beror såklart på materialets kvalitet. Längst livslängd har betongtak och tegeltak (omkring 100 år). Andra taktyper såsom till exempel papptak eller plåttak har livslängd på ungefär 30 år. Takarbetets kvalitet spelar självklart också roll. Om takläggningsarbtet utförs av en professionell och erfaren takläggare har taket också större livslängd. Vidare spelar även takunderhåll stor roll vad gäller takets livslängd. Ett regelbundet takunderhåll skyddar taket från yttre påverkan såsom nederbörd, vind och solstrålar.
Vad gäller platta tak spelar materialets vikt stor roll. Lättare materialtyper såsom plåt och papp passar därför bättre på platta tak såsom förråds- och/eller garagetak. Även gummiduk passar bra på platta tak.
Du kan självklart försöka utföra takläggningsarbetet på egen hand om du är säker på vad du gör. Det är dock alltid viktigt att tänka på säkerheten då arbete utförs på höjd och takmaterialet såsom exempelvis takpannor kan vara rätt tunga. Det är därför bättre att du inte är ensam när du lägger om ditt tak. I många fall är det emellertid bättre att anlita en professionell takläggare, speciellt om du känner dig osäker på hur du ska gå tillväga med ditt tak.
Detta är en ganska svår fråga då bedömningen behöver göras om takets konstruktion kommer klara att bära upp det nya takmaterialets vikt, speciellt om du vill byta från en lättare takmaterial såsom exempelvis papp till ett tyngre takmaterial såsom exempelvis tegel. Du bör därför rådgöra med en professionell takläggare om du vill byta ut det ursprungliga takmaterialet.
Till de mest vanliga taktyper som man kan se på bostadshus och privata hus hör betongtak, tegeltak, plåttak, papptak, trätak, skiffertak och shingeltak. Mer sällsynta är taktyper med levande växtlighet på.